de Quervain betegség - Dr. Muraközy Katalin - ortopéd-traumatológus

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

A kéz betegségei
de Quervain betegség
Mi a de Quervain betegség?
A hüvelykujj közös csatornában futó két mozgató inának, illetve azok ínhüvelyének gyulladásos betegsége. A csukló intenzív fájdalmaként jelentkezik a hüvelykujj sugarában, mely a kéz szorításakor, markoláskor a legerősebb, és az alkarba is felsugározhat. Sokszor a leghétköznapibb mozgások végzését is akadályozza. Erős markolásnál, csavarásoknál a fájdalom fokozódik. Ritkán magától is meggyógyulhat, de leggyakrabban krónikussá válik. Kiváltó oka a sokszor ismétlődő tevékenységek végzése pl. kisgyermek emelgetése, bizonyos hangszereken való zenélés, sport, munka.
  
Diagnózis:
klinikai vizsgálat   alapján történik: a beteg ökölbe szorítja a kezét, az ujjakat a hüvelykujj   fölé kulcsolva. Ezután a csuklót a kisujj irányába mozdítjuk, ilyenkor erős   fájdalom jelentkezik az ínhüvelyrekesz fölött.
Kezelés:
Az első lépés mindig a konzervatív kezelés: speciális éjszakai pihentető sín használata, gyulladáscsökkentő szerekkel kombinálva. Amennyiben ez nem vezet eredményre, műtéti kezelés jön szóba, melynek során az ínakat tartalmazó ínhüvelyt behasítjuk, így „felszabadítjuk” az inakat a nyomás alól. Jellemzően a fájdalom hamar megszűnik, sebgyógyulás után a kéz mindennapi használata megkezdhető.

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz