Csukló artroszkópia - Dr. Muraközy Katalin - ortopéd-traumatológus

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Tevékenységek > Kezelések > Műtéti kezelés
A csuklóartroszkópia:
A csuklóízületben lévő kóros elváltozások diagnosztizálása és ellátása az ízületbe vezetett csőoptika és speciális eszközök segítségével. Az eljárás során pici, 3 mm-es bőrmetszéseket ejtünk, jóval kisebbeket, mint a hagyományos feltárások során, ezért kevesebb sérülés történik a szövetekben. Kisebb a műtét utáni fájdalom, duzzanat, és általában gyorsabb a műtét utáni gyógyulás.
Az eljárás technikája:
A műtétet altatásban, vagy vezetéses érzéstelenítésben végezzük A csuklóízület kézháti/tenyéri oldalán a beavatkozástól függően 2-8 db kis szúrt nyílást készítünk. Az egyik nyíláson keresztül egy 2,5mm vastagságú csőoptikát (artroszkópot) vezetünk be, mellyel áttekintjük az ízületet. A kamera lencséje nagyítja és kivetíti a csukló kis képleteit a monitorra. Az ízületet szükség estén folyadékkal feltöltjük és húzókészülékkel széthúzzuk, melynek célja hogy jobban lássuk a képleteket.
Az artroszkópos műtét alkalmas a csukló bonyolult szalagrendszerének vizsgálatára, esetleg azok helyreállítására, kéztőcsonttörések helyretételének ellenőrzésére, a singcsont csuklóízületi végén lévő porcos-szalagos képlet megtekintésére, kisebb csuklótáji elváltozások (ganglionok) eltávolítására és az artrózisos folyamatok kiterjedésének felmérésére. A leváló félben lévő ízfelszíni porcrészek eltávolíthatók, a regeneráció elősegítésére a porchiány helyén fúrásokat végezhetünk. A csuklóban lévő szabadtestek, az ízületi belhártya gyulladt részei eltávolíthatók. A szalagsérülések megvarrhatók, illetve dróttűzéssel rögzíthetők, így elősegítve gyógyulásukat.

Bizonyos esetekben az artroszkópia mellet szükség lehet az ízület feltárására is, amennyiben a diagnosztizált elváltozások ezt igénylik az ellátásukhoz.
A műtétet követően a beavatkozástól függően 4-6 hétre gipszrögzítés szükségessé válhat, amennyiben dróttűzésre is sor kerül, a behelyezett fémanyagok eltávolítása 4-6 hét után történik.

A műtéteket a debreceni Kenézy Gyula Kórházban végezzük.
A műtét menetéről, a szükséges előkészületekről és a műtét utáni időszakról minden beteget személyre szabottan tájékoztatunk a konzultáció során.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz