Carpal tunnel szindróma - Dr. Muraközy Katalin - ortopéd-traumatológus

Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

A kéz betegségei
Carpalis alagút szindróma

Mi is az a carpalis alagút szindróma?
A mediánus ideg leszorítása a csukló szintjében, melyet okozhat a csatornán áthaladó inak gyulladása, ízületi elváltozások, törések is.
Gyakran alakul ki a várandósság időszakában a fokozott folyadékvisszatartás miatt, ebben az esetben spontán javulás várható a szülést követően.
A tünetek az ideg ellátási területén kialakuló zsibbadás, fájdalom a hüvelyk., mutató- és középső ujjon. A panaszok gyakran éjszaka erősödnek, ezzel is jelentősen rontva a betegek életminőségét. A szorítóerő csökkenése is jelentkezhet. Súlyos esetekben a hüvelykujj párna sorvadása is kialakul.
Gondos fizikális vizsgálaton és a kórtörténet megismerésén kívül röntgenvizsgálat, ENG vizsgálat is szükséges a diagnózishoz.

A kezelése első lépése a „konzervatív kezelés” mely éjszakai pihentető sín viseléséből, nem szteroid gyulladáscsökkentők alkalmazásából és a kéz pihentetéséből áll. Amennyiben ez nem vezet eredményre, műtét válhat szükségessé, melynek során helyi érzéstelenítésben felszabadítjuk az alagút tetejét alkotó tenyéri szalagot. A műtétet követően a bőrmetszés körüli hegérzékenység néhány hétig, esetleg hónapig fennállhat. A zsibbadás és fájdalom egyénenként különböző gyorsasággal múlhat el. A szorítóerő visszatérése, a kéz eredeti aktivitásának helyreállása akár hónapokat is igénybe vehet.
 

Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz